PolitikaVirtual Magazin

Danas sednica Saveta bezbednosti UN o tenzijama oko Ukrajine

Danas sednica Saveta bezbednosti UN o tenzijama oko Ukrajine

Zvanični Vašington je ovaj sastanak petnaestočlanog tela opisao kao šansu za Rusiju da ponudi pojašnjenja, dok zvanična Moskva, s druge strane, nagoveštava da bi mogla da blokira njegovo održavanje, prenosi agencija Rojters.

Za održavanje sednice je potrebno devet glasova, a Vašington je „uveren” da ima dovoljnu podršku, prenosi Tanjug.

Svi članovi Saveta bezbednosti će imati priliku da otvoreno iznesu svoje stavove, ali Savet neće preduzeti nikakve akcije, pošto i najjednostavnije saopštenje zahteva konsenzus, a Rusija bi, kako navodi Rojters, mogla da stavi veto na bilo koji predlog rezolucije.

„SAD i njihovi saveznici će iskoristiti UN kao političko pozorište gde mogu javno sramotiti Rusiju u slučaju rata”, ocenio je Ričard Gouen, direktor jednog istraživačkog centra pri UN-u.

„Bojim se da će ovo biti samo još jedna kriza, poput etiopskog rata i burmanskog udara, što pokazuje koliki mali uticaj imaju UN u stvarnom svetu”, dodao je on.

Rusija sutra preuzima rotirajuće predsedavanje Savetom za mesec februar, što je, kako navodi Rojters, uglavnom administrativna uloga, ali podrazumeva zakazivanje sastanaka.

Politika