KulturaVirtual Magazin

Spomenik Stefanu Nemanji čeka na transport

Spomenik Stefanu Nemanji rađen je u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi. Ipak, zbog pandemije virusa korona nije još krenuo put Srbije. On će u delovima stizati i odmah se montirati.
Temelj na kome će biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku, završen je. Iako je spomenik odavno gotov, zbog trenutne pandemije virusa korona, čeka u ateljeu u Rusiji da krene put Srbije.

Savski Trg-Budući izgled

Kako je istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, temelj je spreman da primi spomenik visine od 23 metra.

  • Spomenik, najveći u istoriji Srbije, biće visine jednake zgradi od sedam spratova – naveo je Vesić. – Srbija će se ponositi Savskim trgom i spomenikom osnivaču naše srednjovekovne države.

Spomenik Stefanu Nemanji još u martu bio izliven u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Moskvi. Iako je bio spreman da krene na put, zaustavila ga je trenutna epidemiološka situacija.

  • Ne zna se još kada će, zbog pandemije, krenuti spomenik iz Rusije – kaže Goran Vesić, za “Novosti”. – Spomenik je završen još u martu. Kako bi spomenik bio montiran, neophodno je da dođe tim majstora iz Rusije, koji je takođe spreman. Kada će oni doći u Srbiju, zavisi od razvoja epidemiološke situacije.

Stefan Nemanja stajaće na platou Savskog trga ispred zgrade nekadašnje železničke stanice. Ipak, kako ne bi zaklanjao ovo zdanje, spomenik će u odnosu na prvobitni plan, kada je zamišljeno da stoji tačno u centru, biti pomeren malo udesno.

Moskva: Radovi na skulpturi

Postament je u obliku napuklog vizantijskog šlema iz kog se pomalja vladarsko žezlo, a spolja su prikazane dve najznačajnije zadužbine Stefana Nemanje – Studenica i Hilandar.

RADOVI na uređenju Savskog trga su u toku, a prema najnovijem rešenju lokomotiva čuvenog “Plavog voza”, koja je nekoliko puta u toku izrade projekta menjala mesto, zauzeće poziciju znatno bliže ulazu zgrade stare Železničke stanice.

  • Izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganju ostavljen prostor od oko 20.000 kvadratnih metara na samom trgu, na podijumu i parteru oko zgrade bivše Glavne železničke stanice. Na trgu je u toku sadnja oko 300 stabala, pa će ovo, uz Savski park i drvorede duž ulica u “Beogradu na vodi”, biti jedan od zelenijih delova grada – navode u firmi.

Kako se može videti prema idejnom rešenju, centralni deo trga koji će krasiti spomenik Stefanu Nemanji rezervisan je za pešake, dok je saobraćaj početkom maja već profunkcionisao iz pravca Nemanjine ka Karađorđevoj ulici. Tada je ponovo uspostavljen tramvajski saobraćaj, a i autobusi i autombili ponovo voze na ovoj deonici. Potez prema Savskoj ulici biće prohodan tek kada se izgradi nova kanalizaciona crpna stanica, a stara ukloni.

Nedavno je završena i rekonstrukcija fasade stare Železničke stanice, a očekuje se obnavljanje fasada i oko Savskog trga. Otvaranje Savskog trga pomereno je za septembar.

Novosti/Politika