Info

Mitrovdanske svečanosti u Nevesinju

U Nevesinju su sinoć počele Mitrovdanske svečanosti koje organizuju Odbor Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Opštinska boračka organizacija i Opština Nevesinje. Priređen je prijem za porodice poginulih boraca, promocija Zbornika radova o stvaranju Vojske RS i performans Udruženja „Nasljeđe“ Centralno obilježavanje sa svečanom akademijom, pomenom i polaganjem cvijeća na spomen obilježja biće održano sutra uz prisustvo najviših zvaničnika RS.

U susret obilježavanju 28 i 30 godina od mitrovdanskih bitaka u Domu kulture „Nebojša Glogovac“ večeras je održana promocija knjige „Zbornik radova“ Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

Knjiga obuhvata radove sa naučno-stručne konferencije o razlozima i uslovima formiranja vojske Republike Srpske i njenom doprinosu u stvaranju i očuvanju naše otadžbine.

Na konferenciji je svoje radove prezentovao 21 učesnik, među kojima su akademici, univerzitetski profesori, narodni poslanik iz prvog saziva Narodne skupštine RS, generali i druge starješine vojske RS.

U Domu kulture „Nebojša Glogovac“ večeras je priređen prijem za porodice poginulih boraca sa prigodnim programom tokom kojeg su osvježena sjećanja na mitrovdanske bitke koje su odnijele 64 srpska heroja.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Siniša Šipovac rekao je da od ovog i svih budućih Mitrovdana očekuje jedinstvo i čuvanje Republike Srpske.

‒ Nadam se da ćemo sa istim žarom i dostojanstvom kao naši saborci nastaviti borbu za budućnost Republike Srpske ‒ istakao je Šipovac, poručivši da će mitrovdanska nit biti putokaz budućim generacijama kako se voli Srpska.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da iz ratnih Mitrovdana izvlačimo inspiraciju za sve poratne godine.

–Što se vremenska distanca od mitrovdanskih bitaka povećava sve smo više utvrđeni u mišljenju da bez njih ne bi bilo ni Republike Srpske koja nam je i u srcu i duši ‒ istakao je Avdalović.

Mitrovdanskim svečanostima prisustvovao je Damjan Gušić, sin legendarnog komandanta Novice Gušića. Kaže da mu je velika čast što se ime njegovog oca vezuje za velike pobjede srpskog naroda u Hercegovini.

‒ Moj otac je nesebično ugradio sebe u otadžbinski rat, stao ispred naroda i organizovao odbranu ‒ istakao je Gušić.

Opštinska boračka organizacija večeras je uručila novoustanovljena priznanja i to će biti praksa svih budućih Mitrovdana. Mitrovdansku gramatu zaslužili su Bolnica Nevesinje, doktor Đuro Musić i Crveni krst Nevesinje, a Mitrovdansku plaketu predsjednica Kola srpskih sestara sa Kosova Milanka Terzić i preduzeće „Dvor stoun“.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu učestvovale su etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“, narodni guslar Miroslav Šiljegović i nevesinjski učenici.

Autorke najljepših pjesama o Mitrovdanu Jana Radovanović i Elena Vujadinović govorile su svoje stihove, dok su gimnazijalci Vukašin Todorović, Ivana Čalija, Anđela Antelj i Sergej Kljakić recitovali pjesme Novice Telebaka, Jovana Bratića i Mira Kovača.

Prigodan performans na Trgu slobode pod nazivom „Ljubav za one na nebu“ puštanjem lampiona u vazduh priredila je Organizacija djece poginulih boraca “Nasljeđe”.

Mitrovdansko molitveno sabranje počinje ujutro u 9 časova svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svetog Vaznesenja Hristovog koju će služiti vladika Dimitrije uz sasluženje sveštenstva.

Kod Spomenika slobode u 11 časova delegacije će položiti cvijeće i odati počast poginulim srpskim junacima. Dolazak u Nevesinje najavili su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, ministar rada i boračko – invalidske zaštite Duško Milunović i drugi visoki zvaničnici.

Svečana Mitrovdanska akademija u Domu kulture «Nebojša Glogovac» počinje u 12 časova. Biće priređen kulturno-umjetnički program uz obraćanje zvaničnika.

Radio Nevesinje