b_150_100_16777215_00_images_promo_trebinje-reka01.jpg

TREBINJE: Dio ulica, umjesto asfaltom, biće pokriven kamenim pločama, a biće zamijenjene i vodovodne, i elektro-instalacije. Za prvu fazu radova, grad je izdvojio pola miliona maraka.Na području, opasanom zidinama iz turskog perioda, koncentrisano je nekoliko kulturno-istorijskih spomenika, a istovremeno je riječ o poslovno-stambenoj gradskoj četvrti.

Zato je uređenje ovog prostora složen zadatak, jer uz estetski prihvatljiv vizuelni izgled, moraju biti ispunjeni svi zahtjevi za nesmetan život i rad na ovom prostoru. Sve nadzemne instalacije moraju biti izmještene.

Trebinjski Stari grad u centru je urbane gradske zone, i u obliku u kojem je sačuvan do danas, datira iz 18. vijeka. Zbog specifične gradnje, svi radovi obavljaju se ručno.

- Ne možemo raditi mašinama pa sve teče sporije, ali ovaj prvi dio biće zavrpen za oko 25 dana - kaže Siniša Vučurević, nadzornik radova.

Decenijama nije bilo značajnijih radova na zaštiti i uređenju Starog Grada, pa je projekat naišao na pozitivna reagovanja Trebinjaca.

Idejni projekat za budući izgled Starog grada uradio je arhitekta Ninoslav Ilić. U prvoj fazi biće urađen dio oko Muzeja Hercegovine, dok će centralna zona na red doći naredne godine.

RTRS