b_150_100_16777215_00_images_stories_trebinje_pozar_u_tb_sumi.jpg

TREBINJE: Centar javne bezbjednosti Trebinje apeluje na sve građane da prilikom paljenja vatre obrate pažnju na okolinu, da uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre kao i da je ne ostavljaju bez nadzora.

Prije nego što se napusti mjesto gdje je vatra gorjela potrebno je dobro provjeriti da li je ugašena.
Odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.
S obzirom, da u našim krajevima je počelo pripremanje zemljišta za sadnju, mora se istaći da je paljenje korova, strništa i drugog zapaljivog materijala na poljoprivrednom zemljištu dozvoljeno pod nadzorom i uz obezbjeđenje sledećih uslova:
 Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;
 Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;
 Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbjediti pojas širine 3 metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine 2 metra;
 Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

Na području koje operativno pokriva Centar u prvih tri mjeseca 2017 evidentirano je 38 šumskih požara. Oni koji ne preduzmu mjere predostrožnosti prilikom paljenja vatre, te izazovu materijalnu štetu Centar javne bezbjednosti Trebinje će sankcionisati u skladu sa važećim zakonskim propisima.


CJB Trebinje