b_150_100_16777215_00_images_sarajevod4d.jpg

NEVESINJE: U okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D) u periodu od 27. do 28. oktobra 2017. godine održana je radionica opštinskih koordinatora za dijasporu i saradnika za informisanje na kojoj je u poseban fokus stavljeno pitanje komunikacija sa dijasporom.


Predstavljene su dobre prakse angažmana dijaspore u lokalnom razvoju i definisani modeli efikasnije saradnje na institucionalnom nivou.
U lokalnom smislu trebalo bi oformiti tijelo u koje su uključeni privrednici, uspostaviti funkcionalan sistem koordinacije i razmjene informacija između institucija koje se bave iseljeništvom, statusnim pitanjima iseljeništva i promocijom investiranja.
Neophodno je mobilizovati lokalnu zajednicu da radi na identifikaciji dijaspore i boljeg povezivanja s njom, na poboljšanju usluga dijaspori i unapređenju postojećih baza podataka, te podsticanju povezivanja privrednika iz dijaspore sa privrednim subjektima u lokalnoj zajednici.
Istaknuta je uloga kordinatora za dijasporu kao stručnog kadra sa međunarodnim iskustvom, poznavanjem jezika , informatičkom pismenošću i već ostvarenim vezama u dijaspori.
Projekat predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH), Vlade Švajcarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BIH,
U Projekat su pored Nevesinja uključeni Bijeljina, Bratunac, Jajce, Ključ, Laktaši, Lopare, Ljubuški, Maglaj, Posušje, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Velika Kladuša, Zenica i Žepče)
Sanja Kovač