b_150_100_16777215_00_images_promo_nevesinjsko-polje07.jpg

NEVESINJE: U Organizaciji Radio Nevesinja i Književne zajednice „Jovan Dučić“ za Hercegovinu sinoć je  u Gradskoj galeriji organizovan književno-prosvjetni pomen mr Gedeonu Stajiću.


Na književnoj večeri posvećenoj mr Gedeonu Stajiću govorili su i načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, prof. dr Radoslav Milošević, dr Slobodan Gutić , dr Radoslav Vuković, prof. Đorđe Dabarčić, prof. Ratomir Ćuk, pjesnici Savo Ćeklić i Jovan Bratić i profesorica Danica Đurasović.

Mr Gedeon Stajić, istaknuti javni radnik, publicista i dugogošnji profesor i direktor Srednjoškolskog centra preminuo je u 80-oj godini 12. oktobra 2017.

Stajić je rođen 1937. godine u selu Žunovina. Osnovnu školu završio je u Grabovici, Nižu realnu gimnaziju u Nevesinju, a Višu realnu gimnaziju u Mostaru. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, grupa za jugoslovensku književnost i filozofiju. Na istom fakultetu pohađao je postdiplomske studije i stekao akademski stepen magistra književno-istorijskih nauka.

U nevesinjskom Srednjoškolskom centru radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta. U dva navrata je obavljao funkciju direktora Centra − od 1977. do 1990. i od 2001. do 2005. godine.

Bavio se naučno-istraživačkim radom, posebno problemima novije srpske književnosti. Objavljivao je u najznačajnijim književnim časopisima i publikacijama.

VH