b_150_100_16777215_00_images_eshop2.jpg

NEVESINJE: U organizaciji Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Nevesinje danas je održan sastanak proizvođača nevesinjskog krompira povodom izrade proizvođačke specifikacije u svrhu zaštite geografskog porijekla ovog proizvoda.Sastanku su prisustvovali Grujica Vico, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Dragan Brenjo, predsjednik komisije za registraciju oznaka originalnosti i oznaka geografskog porijekla i Vlado Pijunović, menadžer Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ za BiH.
Dragan Brenjo govorio je o značaju zaštite geografskog porijekla proizvoda u bogatim evropskim zemljama, među kojima po broju zaštićenih proizvoda prednjače Njemačka, Italija, Francuska i Španija.
-Svi ćemo imati koristi od zaštite geografskog porijekla nevesinjskog krompira ulazeći u taj proces podizanja njegove vrijednosti kako bi i proizvođači i cijelo društvo živjeli bolje. Ako svi ovo shvatimo ozbiljno, mislim da već u 2019.godini možemo podnijeti aplikaciju da zaštitimo ovaj proizvod na nivou Evropske Unije – rekao je Brenjo.
On je naglasio značaj medijske kampanje u brendiranju nekog proizvoda, a statistike na aktuelnim internet portalima pokazale su da se glas o „nevesinjskom krompiru“ nadaleko čuo i u smislu da je to jedini prehrambeni proizvod u BiH o kojem se trenutno govori u vezi sa zaštitom geografskog porijekla.
Profesor Grujica Vico prezentovao je najznačajnija pitanja i elemente u postupku izrade proizvođačke specifikacije.
-Proizvođačka specifikacija je prilog uz zahtjev za registraciju, ali ona je zapravo glavni dio zahtjeva, te bi je trebalo izraditi sa velikom pažnjom.Vrlo je važno da u izradu specifikacije budu uključeni svi učesnici proizvodnog lanca radi definisanja i postavljanja uslova za proizvodnju prehrambenog proizvoda- istakao je Vico.
On je objasnio da specifikacija mora sadržavati sve potrebne informacije koje su neophodne kako bi svaki novi proizviđač mogao da na jednak način proizvodi taj prehrambeni proizvod i koristi registrovanu oznaku.
Kroz šematski pikaz postupka registracije Vico je detaljno objasnio nevesinjskim poljoprivrednicima kako se dolazi do registrovane oznake na nivou EU.
Sanja Kovač