b_150_100_16777215_00_images_slide_monografija-brigada-1.jpg

NEVESINJE: U okviru Mitrovdanskih svečanosti večeras je u prepunoj sali opštine Nevesinje promovisana monografija „Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995“ pukovnika Zorana Janjića. Autor na blizu 600 stranica opisuje ratni put slavne vojne formacije koja je stekla veliki ugled u čitavoj Republici Srpskoj.Iz autentičnih izvora načelnik ratnog Štaba Nevesinjske brigade među korice je udjenuo sekvence hrabrosti, požrtvovanosti, čojstva, junaštva, humanosti i svega onoga po čemu je bila čuvena ova jedinica. Knjiga opisuje sve velike bitke koje je vodila brigada, a sadrži veliki broj fotografija, dokumenata, statističkih i istorijskih podataka.

Janjić je rekao da objavljivanje knjige za njega predstavlja veliku radost, a posebno mu je zadovoljstvo što je promocija upriličena uoči Mitrovdana.

- Prikupljajući podatke ponovo sam preživljavao stradanja saboraca, ali i vraćao ponos zbog veličanstvenih pobjeda - istakao je Janjić. Poželio je da knjiga trajno čuva grandiozno djelo koje je izvojevala jedna generacija Srba iz Nevesinja i doline Neretve.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da Hercegovina ima bogatu istoriju, a malo dokumenata.

- Ovo je prva knjiga koja na sistematičan način obrađuje vojni put jedinice koja se proslavila širom Republike Srpske - dodao je Avdalović ističući veliki autorov trud .

Ratni komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade Nikola Guzina rekao je da je monografija zasnovana na originalnim svjedočanstvima direktnih učesnika događaja, lišena političkog i ideološkog naboja. Protkana je dužnim pijetetom prema poginulim, nestalim i tragično nastradalim pripadnicima brigade.

Poslanik prvog saziva Narodne Skupštine RS Momčilo Golijanin za knjigu je rekao da je svojevrstan spomenik besmrtnicima koji su ugradili svoje živote u temelje RS.

- Monografija je vječno svjedočanstvo o jednom teškom, ali slavnom vremenu kroz koji je prošao srpski narod, a sa njime i njegova vojska - dodao je Golijanin.

Izdavači monografije su Opština Nevesinje, Oštinska boračka organizacija i Udruženje Nevesinjaca u Beogradu.U kratkom programu koji je pratio promociju stihove je kazivao proslavljeni glumac Nebojša Glogovac. Nastupile su i mlade pjesnikinje Milica Radovanović i Ana Samardžić čije pjesme na temu Mitrovdana su nagrađene na konkursu Opštinske boračke organizacije.

Radio Nevesinje