b_150_100_16777215_00_images_panorama_NevesinjePanorama2.jpg

NEVESINJE: Na današnjem zasjedanju Skupštine opštine Nevesinje odbornici su većinom glasova usvojili odluku o dodjeli opštinskih priznanja za 2017. godinu.Povelja opštine Nevesinje biće dodijeljena predsjedniku RS Miloradu Dodiku za izuzetan doprinos privrednom razvoju opštine, jačanju sistema zdravstvene zaštite i opštem napretku građana i ratnom komandantu Nevesinjske brigade Novici Gušiću za uspješno komandovanje i izuzetan doprinos u odbrani srpskog naroda i njegove teritorije u Otadžbinskom ratu. Skupštinskom odlukom, plaketa „Sveti Dimitrije“ biće uručena opštinama Prijepolje i Nikšić, Udruženju Nevesinjaca u Beogradu, Udruženju Hercegovaca u Novom Sadu i posthumno dr Slobodanu Duki i članu više organizacija preosteklih iz Otadžbinskog rata Goranu Kneževiću. U skupštinskoj raspravi koja je prethodila usvajanju ove odluke pričalo se o politici, patriotizmu i zaslugama uz više replika.Iz SDS-a su poručili da prihvataju prijedloge Komisije za nagrade osim priznanja namijenjenog predsjedniku RS. PDP je smatrao da je priznanje trebalo uručiti i komandantu Druge lake brigade. Iz SNSD-a su zatražili poštovanje institucije predsjednika RS uz apel da se naprave novi kriteriji za dodjelu opštinskih priznanja. Načelnik opštine Milenko Avdalović je pojasnio da se Komisija radila po proceduri i da je svako mogao da predloži svoje kandidate. Prilikom glasanja odbornici opozicije bili su uzdržani.Svečano uručenje opštinskih priznanja biće upriličeno za Mitrovdan.

Na današnjem zasjedanju usvojena je Statutarna odluka o utvrđivanju simbola opštine Nevesinje - grba i zastave. Procedura izbora novih simbola je pokrenuta nakon što je Ustavni sud RS 2013. godine donio Odluku da grb Nevesinja nije u saglasnosti sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Drugi dio zasjedanja protekao je bez odbornika SDS-a, PDP-a i odbornika Darka Marića koji su napustili sjednicu zbog, kako su naveli, narušene regularnosti prilikom glasanja o Odluci o usvajanju rebalansa budžeta.

Smatraju da se odbornik Milica Milićević kao 11 glas „za“ u trenutku izjašnjavanja nije vratila sa skupštinske pauze. S druge strane, predsjednik Skupštine Momčilo Vukotić kaže da je sve bilo regularno.

Rebalansom budžeta su,inače, predviđeni prihodi i rashodi u iznosu od 10.143.020 KM što je neznatna korekcija u odnosu na nacrt ovog dokumenta. Usvojen je amandman odbornika Veroljuba Prodanovića vezan za preraspodjelu sredstava između dva sportska kolektiva, dok amandman Darka Marića vezan za dodatna sredstva za Udruženje „Bebe“ nije dobio potreban broj glasova.

U preostalom dijelu zasjedanja nije bilo mnogo diskusija.Usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanja naziva ulica i trgova na području opštine Nevesinje kojom je Trg Blagoja Parovića preimenovan u Trg slobode, a šetalište kroz Partizansko spomen groblje dobilo je naziv „Šetalište Blagoja Parovića“.

Bez rasprave su prihvaćeni informacije o radu Muzičke škole i Narodne biblioteke, te stanju u oblasti javnog prevoza.

Zbog isteka mandata razriješeni su dosadašnji direktori Doma zdravlja i JU Centar za informisanje i kulturu. Do provođenja konkursne procedure stari direktori će obavljati funkciju vršilaca dužnosti ovih javnih ustanova.

Radio Nevesinje