b_150_100_16777215_00_images_forum_nevesinjsko-podzemlje-speleo-3.jpg

NEVESINJE: Proteklih nekoliko dana aktivnosti Turističke organizacije bile su usmjerene na istraživanje podzemlja Nevesinja.

Cilj aktivnosti bilo je detaljno speleološko istraživanje i mapiranje nekih od najznačajnijih pećina na području opštine. Ovo je prvi put da je rađeno ovako detaljno i sveobuhvatno speleološko istraživanje. U ovom istraživanju učestvovali su članovi SD „PONIR“ Banja Luka kao i speleo-ronioci iz Nacionalnog speleološkog društva Francuske.
 Prvi objekat koji je istražen bila je pećina Novakuša. Nalazi se u mjestu Bišina, nedaleko od magistralnog puta M6.1 Nevesinje-Mostar. Do pećine se dolazi šumskom stazom dugom oko 200 m. Pećinu krasi izuzetno veliki ulaz širine 60m i visine 15m, a sam ulaz je smješten u impozantnoj stijeni visine preko 100m. Ulaz ovih dimenzija nije čest slučaj u Hercegovačkom kastu i svojom veličinom spada u najveće u Bosni i Hercegovini. Pećina se sastoji iz dvije dvorane međusobno povezane uskim kanalom. Objekat nije hidrološki aktivan, lako je pristupačan, dobro osvjetljen a time i izuzetno povoljan za turističku upotrebu.
Istraživanje je realizovano uz finasijsku podršku Opštine Nevesinje.

b_150_100_16777215_00_images_forum_nevesinjsko-podzemlje-speleo-6.jpg

 

Turistička organizacija Nevesinje