b_150_100_16777215_00_images_stories_nevesinje_nevesinjska-olimpijada-2015_sajam_05-IMG_8979.JPG

NEVESINJE: Veliki broj izlagača predstavio je  svoje proizvode na 13. sajmu poljoprivrednih proizvoda i ručnih radinosti na platou Gradske pijace u Nevesinju, koji se održava u okviru 142. Nevesinjske olimpijade. Sajam je otvorio načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović.


Proizvođači su na štandovima izložili mliječne i pčelinje proizvode, krompir, alkoholna pića, prehrambene i druge proizvode po kojima je prepoznatljiv ovaj hercegovački kraj.
Stručni žiri kojim je predsjedavao prof. dr Ranko Popović sa Poljoprivrednog fakulteta iz Podgorice i dva člana komisije Borislav Milivojević iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Trebinja i v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić, i ove godine odlučili su da prilikom dodjele obuhvate što veći broj izlagača.

Strahinja Savić i Mirjana Kravić imali su najbolji punomasni sir iz mijeha. Prva nagrada za najukusniji kajmak pripala je Suzani Savić.
Da su Nevesinjci gostoljubiv narod i dobri domaćini moglo se vidjeti na štandovima Anđelka Vukotića i Radovana Čolovića gdje se probao najbolji pršut i najkvalitetnija rakija šljivovica.
Najukusnija tradicionalna jela ove godine pripremila je Dobrila Govedarica, čiji štand je bio najposjećeniji. Dobrila pravi i dobar sir i kajmak, što je potvrdila i nagradama osvojivši još drugo i treće mjesto.
Nevesinjski pčelar Radmilo Govedarica osvojio je nagradu u kategoriji za najbolji med i pčelinje proizvode, druga nagrada otišla je u ruke Rada Radovanovića, dok su treće mjesto podijelili Milenka Uljarević i Nikola Lučić.

Žiri je nagradio sve izlagače ručnih radinosti, prvu nagradu osvojilo je Udruženje „Moja nada“ iz Nevesinja, a najljepše uređeni štand imao je Branislav Vukosav.

Nagrade izlagačima dodjelio je v. d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić.

Posjetioce Sajma na platou kod Gradske pijace zanimljivim koreografijama zabavili su kulturno-umjetnička društva iz Niša i Nevesinja, te članovi Plesnog kluba „Lets dens“.
Ovogodišnji sajam privukao je veliki broj posjetilaca koji su imali priliku da vide raznovrsne proizvode, djela vrijednih ruku hercegovačkih domaćina i domaćica. Organizatori su istakli da je cilj ovih okupljanja da promovišu domaću hranu i proizvode, koja postaje prepoznatljiva i van granica naše zemlje.


U organizaciji Kinološkog saveza RS i LU „Srndać“ iz Nevesinja paralelno je održana i Ocjenska smotra pasa svih rasa. Prva nagrada u konkurenciji vlasnika nelovnih pasa pripala je Dejanu Buhi, a najljepšeg lovnog psa imao je Milan Kandić.
izloba pasa 17 2

izlozba pasa 17 3

Nagrađeni izlagači:

Punomasni sir iz mijeha:

1. Strahinja Savić i Mirjana Kravić
2. Dragomir Pejičić i Draga Vukosav
3. Dobrila Govedarica i Miladinka Ivković
Kajmak:

1. Suzana Savić
2. Mirjana Savić i Dobrila Govedarica
3. Miladinka Ivković i Nevenka Luketa
Pršut:

1. Anđelko Vukotić
2. Branislav Vukosav
Pčelinji proizvodi:

1. Radmilo Govedarica
2. Rade Radovanović Ljubiša
3.Milenka Uljarević i Nikola Lučić
Domaća rakija:

1. Radovan Čolović
2. Srđan Vukotić
3. Risto Žerajić
Tradicionalna jela:

1. Dobrila Govedarica i Mirjana Savić
2. Mirjana Savić i i Nevenka Luketa
3. Kosa Vukosav
Najljepše uređeni štand:

1.Branislav Vukosav
Ručne radinosti:

1. Udruženje „Moja Nada“ Nevesinje
2. Lazar Zimonjić, Radivoje Soknić i Dejan Okuka
3. Svjetlana Jonlija, Rada Rupar, Katarina Zurovac, Mirjana Andrić, Borjana Milošević, Drago Topalović, Dušanka Samatović, Radmila Đerić, Ilinka Vukosav i Dara Čabrilo

Nagrađeni vlasnici nelovnih pasa:

1. Dejan Buha
2. Aleksandar Kljakić
3. Radoslav Ivković
Nagrađeni vlasnici lovni pas:

1. Milan Kandić
2. Srđaa Stajić
3. Mileta Milidrag

Radio Nevesinje