b_150_100_16777215_00_images_stories_nevesinje_dan_nestalih2013_buna2013h.jpg

U organizaciji Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje danas je obilježeno 25 godina od početka stradanja Srba u dolini Neretve.Obilježavanje Dana nestalih počelo je simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Bunu kod Mostara. Na ovom lokalitetu juna 1992. godine nestalo je 18 srpskih boraca čime je počeo egzodus srpskog naroda iz Mostara i okoline.

U Crkvi svete Trojice u Bjelušinama služen je parastos poginulim borcima i civilima, a nakon toga je obilježavanje Dana nestalih nastavljeno u Nevesinju. Kod Spomen kosturnice na Gvozdu vijence su položili predstavnici Republičke, Sarajevsko-romanijske i Opštinske organizacije nestalih, Opštinske boračke organizacije, opština Nevesinje i Istočni Mostar, Gradske uprave Trebinje, Crvenog krsta i udruženja „Nasljeđe“ i „Ratni veterani Nevesinja“. U Spomen sobi su upaljene svijeće i još jednom odata počast stradalim borcima i civilima.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović podsjetila je da je u proteklom ratu na području Hercegovine nestalo 368 osoba srpske nacionalnosti i da je još uvijek nepoznata sudbina 85 lica.

– I poslije 25 godine od strašnog zločina nad Srbima počinioci su ostali nedostupni pravdi – upozorila je Dželetović, dodajući da opstrukcije vrše oni koji su po zakonu dužni da traže nestale, ali i oni koji bi trebalo da sankcionišu zločince.


Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izrazio je saosjećanje sa porodicama koje traže svoje najmilije. Naglasio je da se opštinska uprava zajedno sa Opštinskom boračkom organizacijom potrudila da uredi Spomen park na Gvozdu, a najavio je i obnovu krovne konstrukcije na Spomen sobi.

Mlada nevesinjska pjesnikinja Milica Radovanović govorila je stihove svoje pjesme „Gdje su naši najmiliji“ koja je pobijedila na konursu koji je povodom Dana nestalih Hercegovine raspisala Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje.

Radio Nevesinje