b_150_100_16777215_00_images_2017_krompirnevesinjski.jpg

NEVESINJE: Osnivačkom skupštinom i izborom radnih tijela danas je u Velikoj sali opštine Nevesinje formirano ,,Udruženje proizvođača nevesinjskog krompira“ kao preduslov za pokretanje procedure zaštite i registracije proizvoda sa prepoznatljivom oznakom.Tako je napravljen prvi korak ka brendiranju ovog poljoprivrednog proizvoda, čijom će oznakom zaštite geografskog porijekla - brendom, proizvođači dobiti bolju poziciju na tržištu i zaštititi svoj proizvod od brojnih plagijata, koji se sada prodaju pod oznakom "nevesinjski".

Za predsjednika skupštine Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira izabran je Veso Radić.
Na osnivačkoj skupštini definisani su osnovni ciljevi, dogovoreno je da se opremi kancelarija za potrebe udruženja, te sakupi simbolična članarina koja bi omogućila rad udruženja koje trenutno ne raspolaže finansijskim sredstvima.
Načelnik opštine Milenko Avdalović već je nagovijestio da će troškove registracije Udruženja finansirati Opština i da će pomoć u postupku zaštite nevesinjskog krompira zatražiti od Regionalne agencije za razvoj Hercegovine.
Za zastupnika udruženja izabran je Miloš Kravić, a za zapisničara Mile Kuljić.
Članovi Upravnog odbora su Mile Kuljić, Zoran Kovač, Milivoje Radulović, Aleksandar Adžić, Nikola Šešlija, Milan Radović i Zoran Parović.
Tročlani nadzorni organ će činiti: Trifko Vuković, Siniša Jaredić i Milenko Jonlija.
Prema statutu ,, Udruženja proizvođača nevesinjskog krompira“, svaki proizvođač ove kulture, neovisno od obima proizvodnje ima mogućnost da postane punopravni član udruženja.

Sanja Kovač