b_150_100_16777215_00_images_2017_poljoprivreda-1.JPG

NEVESINJE: Povodom  zahtjeva  većeg broja poljoprivrednika iz Nevesinja zainteresovanih za obrađivanje i korištenje državnog zemljišta na parcelama Ogorjelica, Brežine, Madžarovina, Boljkovače i dijela na Zlatcu , danas je u Velikoj sali opštine Nevesinje održan sastanak  s ciljem rješavanja spornog pitanja u vezi sa zakupom  zemljišta.


Sastanak su vodili načelnik opštine Milenko Avdalović, predsjednik SO Momčilo Vukotić i v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić.
Nevesinje raspolaže  sa oko 200 hektara državnog zemljišta, s tim što problem predstavlja  stanje na terenu koje se ne slaže sa katastarskim podacima, zbog čega bi trebalo izvršiti promjenu kulture i kompletnu identifikaciju zemljišta, što iziskuje  velika novčana sredstva.
Prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu koncesija i zakup su jedini način da se zemljište dodijeli na korištenje s tim da koncesiju mogu dobiti samo pravna lica, a  zemljište u zakup fizička lica.
b_150_100_16777215_00_images_2017_poljoprivreda.JPG

S obzirom na kompleksnost situacije, načelnik Avdalović predložio je građanima da rade na  međusobnom dogovoru  za ovu godinu,  dok se ne iznađe najpovoljniji modus  za rješavanje ovog pitanja u saradnji sa resornim ministarstvom  i  opštinskom poljoprivrednom službom .
- Zemlje ima dovoljno i svim ljudima koji se žele baviti poljoprivredom na bilo koji način  treba omogućiti da koriste državnu zemlju, tako da nikoga nećemo ograničavati,svako ko želi da koristi zemlju i da plati dobiće je.
Sanja Kovač