b_150_100_16777215_00_images_promo_mostar01.jpg

MOSTAR: Građani Mostara, za razliku od svih drugih stanovnika Bosne i Hercegovine, danas neće izaći na lokalne izbore. Posljedica je to osmogodišnjeg nepostojanja izmjene Izbornog zakona kojim bi se omogućilo demokratsko biranje vlasti.Dok tri miliona građana Bosne i Hercegovine sa biračkim pravom danas do 19 sati mogu direktno učestvovati u izboru čelnika svoje opštine ili grada, građani Mostara ovu kišnu nedjelju provode uobičajeno. Ta činjenica predstavlja poraz SDA i HDZ-a BiH da sprovedu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vladajuće partije u Gradu na Neretvi, spomenute SDA i HDZ BiH, u posljednje vrijeme nisu održavale sastanke na kojima bi možda došlo do eventualnog približavanja stavova o načinu sprovođenja presude.

Posljednji put kada se u okviru državnih institucija pokušao riješiti problem u Mostaru, u aprilu ove godine, nedovoljna volja političkih subjekata rezultirala je propustom šanse za izmjenu Izbornog zakona.

Podsjećamo, osam godina Mostar nema gradsku Skupštinu zbog nemogućnosti sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koji je ukinuo odredbe gradskog Statuta koji se odnose na izborna područja ocijenjena kao diskriminirajuća.

Zbog nekoliko incidenata, uključujući i fizički napad na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivana Perića, izborni proces u općini Stolac je prekinut.

To je potvrdio i predsjednik Centralne izborne komicije BiH, Ahmed Šantić.

"Mogu reći da su dosadašnje izborne aktivnosti od jutros imale minorne poteškoće. Općina Stolac je jedna od takvih. Nezvanično, informacija kojom raspolažem jeste da je u popodnevnim satima došlo do narušavanja javnog reda i mira u Stocu", rekao je predsjednik CIK-a BiH na pres konferenciji i dodao da do 17 sati nije stigao niti jedan zvanični izvještaj.

"Imamo pojedinačne razgovore sa policijom i predstavnicima biračkih mjesta. Više informacija će biti poznato do večernjih sati. U popodnevnim satima, kandidat jedne partije je fizički napao predsjendika izborne komisije, dva člana su završila na pružanju ljekarske pomoći. Treći član se oporavlja kući", kazao je Šantić.

Predsjednik CIK-a BiH je istakao da su pripadnici policije na terenu.

"Razgovarali smo sa dvije osobe iz izbornog štaba, koje pokušavaju doći do zvaničnih informacija. Izborni proces je prekinut."

Kako nezvanično saznaje N1 u fizičkom sukobu zbog kojeg je prekinut izborni proces u Stocu učestvovali su kandidat za načelnika Općine Stolac, Salmir Kaplan i predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Mario Raguž.

Kako saznajemo, Raguž je izgubio svijest i vozilom hitne pomoći prevezen je u CUM Mostar.

N1 CIK BiH