b_150_100_16777215_00_images_stories_ljubinje_ljubinje002.jpg

LJUBINJE: Opština Ljubinje završila je prošlu godinu sa negativnim finansijskim rezultatom od 588.000 maraka, zbog čega je uz ostale nepravilnosti dobila negativno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.U revizorskom izvještaju je navedeno da su prihodi u opštinski budžet u prošloj godini iznosili 1,66 miliona, a rashodi su dostigli 2,29 miliona KM.

– Opština je iskazala negativan finansijski rezultat tekuće godine od 632.204, a zbog određenih odstupanja od pravila, prema nalazu revizije, negativan finansijski rezultat iznosi 588.162 KM – naveli su revizori.

Osim opštinske administracije, iz budžeta se u potpunosti finansiraju Centar za socijalni rad, vrtić „Ljubinje“ i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a djelimično Narodna biblioteka i Srednjoškolski centar.

Skupština opštine Ljubinje, prema nalazima revizije, nije donijela odluku o rebalansu budžeta u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS. Problem je što je to uradila prije pribavljene saglasnosti Ministarstva finansija RS.

Problemi su uočeni i prilikom sprovođenja postupaka javnih nabavki.

– Opština Ljubinje u 2014. godini nije sprovela postupke javnih nabavki za robu, radove i usluge prilikom izgradnje kanalizacionog odvoda u ulici, betoniranje lokalnog puta, postavljanje javne rasvjete, nabavke goriva, nasipanje lokalnih puteva i krpljenje rupa po gradskim i prigradskim ulicama. To nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Revizori su utvrdili da nije bilo sve čisto ni prilikom imenovanja na rukovodeća mjesta u javnim ustanovama koje se finansiraju iz opštinskog budžeta. Skupština opštine je u decembru 2012. godine imenovala vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad, u aprilu 2013. v.d. direktora vrtića „Ljubinje“, a načelnik je još u decembru 2000. godine donio rješenje za imenovanje v.d. komandira Opštinske vatrogasne službe. Uprkos tome, do završetka revizije nije izvršeno imenovanje direktora navedenih ustanova i službe.

Revizori su utvrdili da nije usvojen ni pojedinačni kolektivni ugovor za zaposlene, što nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u lokalnoj samoupravi RS.

– Visina cijene rada nije donesena u skladu sa tim ugovorom, a plate funkcionera u 2014. godini su privremeno umanjene za 15 odsto na osnovu odluke načelnika o privremenom umanjenju plate funkcionera od 2009. godine, što nije u skladu sa zakonom – navedeno je u izvještaju.

Utvrđeno je da vrtić „Ljubinje“ nije obračunavao plate u skladu sa Pravilnikom o platama i drugim primanjima zaposlenih, već na osnovu odluka v.d. direktora u kojima nisu definisani koeficijenti.

Načelnik Ljubinja Vesko Budinčić je rekao da je upoznat sa nalazima revizije.

– Stanje nije dobro, ali je teško funkcionisati zbog toga što sve ide preko opštine i na leđa opštine kada je riječ o finansijama javnih ustanova – istakao je Budinčić.
Glas Srpske