b_150_100_16777215_00_images_stories_balkan_press_vlada_rs.jpg

BERKOVICI: Vlada Republike Srpske prihvatila je na jučerašnjoj sjednici zaduženje od 60 miliona evra za izgradnju vjetroelektrane Hrgud u Berkovićima, potvrđeno je u Ministarstvu finansija Republike Srpske.Njemačka banka za obnovu iz Frankfurta na Majni (KfW) će Vladi Srpske odobriti kredit od 60 miliona evra, sa rokom otplate od 15 godina i periodom odgode plaćanja do četiri godine. Fiksna kamatna stopa će se utvrditi nakon isplate kredita, a iznosiće najmanje jedan odsto godišnje, uvećana za maržu KfW-a.

Krajnji korisnik i dužnik ovog kredita je „Elektroprivreda Republike Srpske“ Matično preduzeće Trebinje. Koncesija za izgradnju vjetroelektrane Hrgud dodijeljena je „Elektroprivredi RS“ Trebinje 09. oktobra 2015. godine na 50 godina, a pregovori sa predstavnicima KfW održani su 12. maja ove godine u Sarajevu, kada su definisani uslovi ovog zaduženja.

Ugovor o koncesiji potpisali su 28. septembra ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić i tadašnja direktorica Elektroprivrede RS Branislava Milekić. Tom prilikom Đokić je najavio realizaciju ovog projekta tokom narednih nekoliko godina.

Predviđeno je da snaga vjetroelektrane Hrgud bude 48 MW, dok bi godišnja proizvodnja iznosila 126 GWh. Bekovići su još prije četiri godine usvojili lokalni prostorni plan za vjetroelektranu Hrgud, koja će biti izgrađena na pet kvadratnih kilometara i 1.000 metara nadmorske visine u selu Hrgud. U Elektroprivredi RS su ranije navodili da bi se ova investicija mogla isplatiti za 10-20 godina.

Izvor: CAPITAL