b_150_100_16777215_00_images_fest2018.jpg

U svojim šarenim programskim celinama u koje su uključena i tri takmičarska programa i pod sloganom „Priđi bliže” 46. Fest će od 23. feburara do 4. marta predstaviti čak 116 novih filmova, nastalih u periodu između dva festivalska izdanja, kao i 10 filmskih klasika.Po programskom bogatstvu biće ovo, dakle, još jedan „Fest za nesvest”, desetodnevni filmski maraton tokom kojeg će se, prema zamisli umetničkog direktora Jugoslava Pantelića i selektora tri paralelne programske celine Mladena Đorđevića, sudarati domaći, umetnički i alternativni film sa inostranim dominantno komercijalnim filmovima i tekućim bioskopskim repertoarom.

 Na današnjem prvom promotivnom predstavljanju 46.Festa u Skupštini grada, još jednom je potvrđeno da je čast da otvori festival pripala višestruko nagrađivanom američkom filmu Britanca Martina Mekdonaga „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”, a obelodanjeno je i da će ovogodišnji Beogradski Pobednik  za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti uručen mađarskom reditelju Ištvanu Sabu i našoj glumici Nedi Arnerić, dok će ovo priznanje za dosadašnje sveukupno stvaralaštvo pripasti ruskom autoru Karenu Šahnazarovu.

 O 16 filmova u Međunarodnom takmičarskom programu, iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske ove godine će većati žiri u sastavu: Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić i Gordan Kičić. Prema rečima Jugoslava Pantelića ovi takmičarski filmovi „tretiraju goruće društvene i socijalne teme, na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije, pokazuju genezu sukoba podeljenih svetova, socijalizaciju migranata ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima”.

 O nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, režija, muška, ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija, u takmičarskom programu Srpski film odlučivaće žiri u sastavu: Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević i Damjan Kozole.

U ovoj selekciji biće prikazano 5 premijernih ostvarenja: „Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, „Ederlezi rising” Lazara Bodrože, „Horizonti” Svetislava Dragomirovića, „Izgrednici” Dejana Zečevića i „O bubicama i herojima” Petra Pašića. Filmovi iz ovog programa takmičiće se i za „Politikinu” nagradu „Milutin Čolić”...Treći takmičarski program „Granice” čini osam subverzivnih filmova od kojih su dva dokumentarna i o njihovim vrednostima odlučivaće tročlani žiri čiji sastav u ovom trenutku još nije poznat. 

 U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput „Obrisa vode” Giljerma del Tora ili „Kvadrata” Rubena Ustlunda, ali i najnoviji filmovi Romana Polanskog, Čena Kajgea, Fatiha Akina, Pola Šredera, Lin Remzi, Fransoa Ozona, Benoa Žakoa, Kler Deni, Dalibora Matanića. Tu je i program „PlayUK” sa britanskim filmovima i filmovima u VR formatu (virtualna realnost), popularni Festić, kao i Mikrovejv.

 Karte za ovogodišnji festival biće puštene u prodaju od 3. februara. Osim na blagajnama u Sava centru i Domu omladine, mogu se nabaviti i onlajn, putem Eventima, kao i na svim Eventim prodajnim mestima. Za sve ostale projekcije ulaznice će se kupovati na blagajnama bioskopskih sala u kojima se Festovi filmovi prikazuju. Za prvih sedam dana prodaje odobren je popust od 10 posto za komplete karata po terminima prikazivanja.

POLITIKA