b_150_100_16777215_00_images_stories_svastara_poceni-zimske-gume.jpg

Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je zvanično stupio na snagu, a od 1. februara će cijene goriva na benzinskim pumpama biti prilagođene novim nametima.Do tada se očekuju velike gužve na bh. benzinskim pumpama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20-25 feninga.
Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena putarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.
Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata će, zavisno od pumpe do pumpe, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

U kompaniji Energopetrol nam je rečeno da je očekivano da će u narednih nekoliko dana, prije stupanja na snagu spomenutog zakona, frekvencija na pumpama biti veća, ali da ne smatraju da će to stanje duže trajati.

Klix.ba