b_150_100_16777215_00_images_stories_balkan_press_vlada-srbije-logo1.jpg

Srbija bi najkasnije do petka trebalo da dobije novu Vladu. Pošto je sinoć Skupština usvojila izmene Zakona o ministarstvima, očekuje se da će sutra mandatarka Ana Brnabić poslanicima predstaviti program i sastav nove Vlade, kako bi se u četvrtak pristupilo glasanju.Prva premijerka predvodiće tim od 18 ministara i tri bez portfelja. RTS saznaje ko su nova imena u Vladi a potvrđeno nam je da Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević menjaju mesta.

Branko Ružić, potpredsednik SPS-a, vodiće Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pošto aktuelna ministarka odlazi na poziciju premijera.

Dosadašnji gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan sa gradskog prelazi na republički nivo, vodiće novi resor u Vladi – ministarstvo životne sredine.

Još jedan novi član Vlade, doduše bez portfelja, biće i Nenad Popović iz Srpske narodne partije. Biće zadužen za inovacije.

Ipak, možda najveće iznenađenje jeste rotacija između dva aktuelna ministra. Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević menjaju mesta. Vulin će biti ministar odbrane a Đorđević preuzima resor za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Jadranka Joksimović, do sada bez portfelja zadužena za evropske integracije, sada dobija resor u toj oblasti.

Ostalih 13 ministara i dva bez portfelja ostaju na dosadašnjim pozicijima. Potpredsednici, njih četvoro, takođe se neće menjati.

RTS