b_150_100_16777215_00_images_stories_balkan_press_Zgrada-Savjet-ministara.jpg

U Sarajevu je danas neizvjesno održavanje sjednice Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH. Poslanički klubovi Saveza za promjene i SNSD juče su najavili da neće učestvovati u radu, jer je odbijen zahtjev srpske strane za odlaganje sjednice dok se ne riješi pitanje najavljene revizije tužbe BiH protiv Srbije.Zahtjev za odlaganje sjednice tražio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS). Predstavnici bošnjačkih stranaka nisu prihvatili Bosićev zahtjev, a HDZ je bio uzdržan.

Bosićev zahtjev za odgađanje sjednice dok se ne riješi pitanje revizije tlužbe BiH protiv Srbije ujedinio je srpske poslanike. Pored Saveza za promjene to je podržao i SNSD.

Tako će danas poslanici dva suprostavljena tabora iz RS, Saveza za promjene i SNSD, imati prvi put, u ovom sazivu, jedinstveno djelovanje u parlamentu BiH.
Neće učestvovati u radu sjednice Predstavničkog doma, koja će biti, najvjerovatnije, prekinuta, jer neće postojati uslovi za njeno održavanje.

Nije poznato koliko će trajati "bojkot" srpskih poslanika u Parlamentu BiH, kao ni kada i kako će biti prevaziđena najnovija kriza u zajedničkim institucijama BiH, koja je prouzrokovana najavljenim podnošenjem revizije tušbe BiH protiv Srbije od strane bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH Bakira Izetbegovića.

Da je na pomolu najveća postdejtonska kriza u BiH slažu se i neutralni analitičari iz sva tri naroda u BiH, ali i u međunarodnim krugovima.

(BN televizija)