b_150_100_16777215_00_images_stories_nevesinje_sipovci-promocija_sipovci-da-se-ne-zaboravi4.jpg

NEVESINJE: Za Mitrovdan dodjeljena je Povelja opštine Nevesinje Udruženju "Šipovci" za izgradnju hrama svetog Georgija na gradu Vjenčacu i doprinos razvoju turizma. Uskoro iz štampe izlazi i monografija o ovom hramu i to je bio povod da razovaramo sa autorom ove knjige Veliborom Šipovcem.

 

Velibor Šipovac je mlad autor, a iza sebe već ima deset književnih naslova koje potpisuje. Član je  književnih udruženja iz regiona, gdje ovom prilikom izdvajamo Gradski odbor Srp­skog pro­svjet­nog i kul­tur­nog dru­štva “Pro­svje­ta” Trebinje. Objavljivao je radove u raznim zbornicima i časopisima.
Do sada je objavio deset knjiga: monografije “Hercegovina – običaji i vjerovanja”,“Hercegovina – običaji i vjerovanja” drugo dopunjeno izdanje,  “Bratstvo Šipovac – istorija i genealogija” i “Protojerej-stavrofor Ratko Šipovac”; romane “Na granici” i ''Sedam krstova'',  zbirke pjesama: “Stihovi moje mladosti”, “Tvoje ime” i “Sjaj  u oku anđela”. Jedan je od dvojice priređivača knjige “Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata”. Uskoro iz štampe izlazi najnovija knjiga Velibora Šipovca, monografija "HRAM SVETOG GEORGIJA NA VJENČACU", u izdanju Udruženja "Šipovci".
Autor i priređivač monografije pruža čitaocu kroz tekst i fotografiju osnovne informacije o ideji zadužbinarstva bratstva Šipovaca, o Vjenčacu i projektu crkve, izgradnji i osvećenju hrama posvećenog svetom Georgiju.

Šipovci su imali umjetnički i stvaralački nadarene ljude. Takav je Tomislav Šipovac i sada pokojni akademik Neđo Šipovca.Velibor Šipovac na najbolji način nastavlja ovaj niz uspješnih autora ove porodice.

Razgovor vodio Siniša Stanišić.

VIDEO:

Trajanje 8:50


IZGRADNjA HRAMA SVETOG GEORGIJA NA VJENČACU
    Od inicijative za zadužbinarstvo crkve, koju su Šipovci objelodanili 12. avgusta 2010. godine, na Prvom saboru bratstva, nije prošlo mnogo vremena da se angažuju svi neophodni resursi sa ciljem realizacije idejnog projekta. Sa Božjim blagoslovom, Episkop Grigorije je 19. oktobra 2010. godine imenovao Odbor za izgradnju hrama Svetog velikomučenika Georgija, u okviru obnove srednjovjekovnog Vjenčac grada u Nevesinju. Pored Šipovaca, u odbor za izgradnju Hrama, imenovan je sveštenik Zoran Ilić, načelnik Opštine Nevesinje Branislav Miković (poslije je njegovu ulogu preuzeo Momčilo Šiljegović) i Miloš Kapor - načelnik Odjeljenja za urbanizam opštine Nevesinje.
Nakon završetka svih pripremnih aktivnosti, radovi na gradnji crkve su počeli 24. avgusta 2013. godine. Pred Đurđic, tačnije 13. novembra 2013. godine, završeni su radovi armirano-betonske konstrukcije. Čim su vremenske prilike dozvoljavale, radovi su se odvijali, jer je već bio zacrtan slijedeći cilj - osveštanje temelja crkve, o narednom Đurđevdanu.
Bratstvo Cerovića je darivalo zvono. Na zvonu piše:MOJOJ BRAĆI ŠIPOVCIMADA SE SRPSTVO DIČI S NjIMADARODAVAC HADžI BRANKO CEROVIĆ. 03. maja 2014. godine u prisustvu velikog broja vjernika i građana Nevesinja, rukovodstva Opštine, bratstva Šipovaca i Cerovića, na Vjenčac gradu, episkop Zahumsko-hercegovački i primorski G. Grigorije, sa sveštenstvom iz nevesinjske parohije, osveštao je temelje crkve Svetog Velikomučenika Georgija. Tom prilikom, iskazujući radost zbog  izgradnje jedinstvenog pravoslavnog zdanja, Episkop je Nevesinje označio kao čudesno polje, a Vjenčac jedno od najljepših mjesta u Hercegovini. Nakon nešto više od godinu dana, izgrađena je bogomolja od kamena i drveta, od materijala sličnim onim iz srednjovjekovnog perioda.