ducic

U Srpskom kulturnom centru u Parizu održana je promocija knjige poezije Jovana Dučića i izložba neobjavljenih Dučićevih rukopisa.

"Riječ je o velikom kulturnom događaju, jer smo u godini kada se obilježava sedamdeset godina od Dučićeve smrti dobili prvo dvojezično izdanje prevoda pjesama na francuski jezik kneza srpske poezije", izjavio je Srni Novak Bilić iz organizacije Srbika Amerikana.

Bilić je istakao da je uz književno veče priređena i izložba dosad nepoznatih i neobjavljenih rukopisa iz Dučićeve prepiske.

"Izloženi eksponati obuhvataju i Dučićev izvještaj Milanu Stojadinoviću, predsjedniku ministarskog Frasaveta, o razgovoru sa Musolinijem u Rimu 6. avgusta 1935, pismo episkopa Nikolaja Velimirovića Dučiću 4. februara 1932, Skerlićeva pisma Dučiću iz 1905. godine", naveo je Bilić.

Pojavljivanje ove zbirke Dučićevih pjesama koje je u Americi preveo profesor Petar Bubreško, Trebinjac i francuski đak, omogućila su tri izdavača - "Sebastijan pres" iz Los Anđelesa, "Vidoslov" iz Trebinja i "Metohija" iz Pariza.

On je kazao da Petar Bubreško nikad nije zaboravio svoje korijene ni prelijepi srpski jezik koji je bio upravo jezik Dučićevih pjesama.

Bilić je napomenuo da su svjetlost dana prevodi ugledali prevashodno zahvaljujući entuzijazmu i posvećenosti LJubomira i Ženevjev Mihailović iz Pariza, koji su pregledali sve verzije Bubreškovih prevoda i izabrali one najbolje.

"Ovi prevodi odgovaraju dvjema svrhama, upoznati frankofone čitaoce sa pjesnikovim djelom, i ukazati čast francuskom i Dučićevom srpskom – jezicima za koje su ovaj veliki poeta i Petar Bubreško bili pasionirano vezani. Profesor Bubreško je, što široj javnosti nije poznato, na francuski jezik preveo cjelokupno pjesničko stvaralaštvo Jovana Dučića, `Jutra sa Leutara`, `Blago cara Radovana`, a na francuskom je napisao i tezu `Dučić i Francuzi`", rekao je on.

Nepoznatu prepisku, dodao je Bilić, zajedno sa pojedinim originalnim rukopisima pjesama Jovana Dučića koji su se našli u zaostavštini profesora Petra Bubreška, za izložbu su pripremili studenti teologije.

Promociju i izložbu organizovali su izdavači, u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom u Parizu.

Događaju su prisustvovali episkop zapadnoevropski Luka, zapadnoamerički Maksim, iguman Manastira Tvrdoša otac Sava, te mnogobrojni poštovaoci Jovana Dučića.

Jovan Dučić je umro u Americi 1943. godine, a prenesen na Crkvinu kod Trebinja 2000. godine.

SRNA