hercegovacki med

Prezentacija:

Hercegovački med je poznat na cijelom Balkanu, prije svega zbog svoje aromatske kvalitete, ali i zbog proizvodnje u područjima gdje su pašnjaci na kojima pčele prikupljaju nektar nezagađeni.

Kratak opis proizvoda:

Livadski med se ne može dovesti na jednu standardizovanu formu, jer je sastav određen  navikama pčelara, poziciji košnica i o periodu godine. Radi se o medu većinom proizvedenom u proljeće na lokalnim pašnjacima uz obronke brda i stjenovitih planina Hercegovine. Med je tipično taman ili jako tamnožut. Ponekad može da kristalizuje i poslije nekoliko mjeseci. Miris je jak i aromatičan, što je posljedica intenzivnog proljetnog prikupljanja koje pčele ostvaruju na žalfiji, majčinoj dušici, vrijesku... Posebno Žalfija (Salvia officinalis) daje miris karakterističan za med, iako je rijetko da prikupljeni sastojci mogu ukazati da se radi o medu od Žalfije. Relativna vegetacijska siromašnost stabala bogatih nektarom svakako utiče na to da pčele svoju pažnju usmjeravaju na cvjetne vrste livada. Dobro je podsjetiti da u Bosni i Hercegovini postoje 3700 biljnih vrsta, odnosno više od polovine koja je poznata cijeloj regiji Balkana.

Proces proizvodnje:

Med je proizvod pljuvačnih žlijezda pčele koja svoju hranu (nektar) pretvara u upotrebljive zalihe za društva i skladišti u višem dijelu saća legla. U prisustvu obilnih cvatova bogatih nektarom, pčele nastoje da akumuliraju velike količine meda, koji zatim troše u hladnim zimskim danima, a posebno ga u proljeće troše matice kada se vraćaju na ponovno skladištenje jaja. Med se skladišti u ćelije i dovodi do pravog stepena vlažnosti (obično 18-20%) prije nego što se zatvori u ćelije s voskom. Pčelar može da odstrani jednu određenu količinu zalihe meda vodeći računa da ne ostavi društva bez zaliha. S obzirom da se radi o šećernoj namirnici med se sam konzervira s tim da ne smije biti izložen u vlažnom prostoru, jer voda može pospješiti fermentaciju. Vrcanje u hladnome i filtracija su jedine neophodne operacije prije nego se med stavi na sto kao jedna apsolutno prirodna namirnica.

Gastronomija:

Široka potrošnja meda je namijenjena u prehrambene i medicinske svrhe. Koristi se za pripremu tradicionalnog jela – Cicvare.