Orah

Među koštunjavim plodovima orasi su najzdraviji i trebalo bi ih jesti češće, tvrde američki naučnici. Rezultati ispitivanja pokazali su da je orah prema količini i kvalitetu izuzetno korisnih antioksidantnih materija znatno ispred sličnih voćnih vrsta.

Zahvaljujući visokom nivou antioksidantnih materija, orah je visoko na listi voća koje pomaže u zaštiti tela protiv bolesti. Američki stručnjaci ustanovili su, međutim, da je količina antioksidanata veća u orasima nego u drugim koštunicama, a kvalitet takvih supstanci znatno bolji.

Iako su svi koštunjavi plodovi odlični za ishranu i trebalo bi da budu redovno na trpezi, stručnjaci ističu da svojstva oraha prednjače.

Analizirajući devet različitih koštunjavih plodova, doktor Džo Vilson sa Univerziteta Skrenton ustanovio je da orah ne samo da sadrži dva puta više antioksidanasa, već da su njegovi antioksidansi daleko boljeg kvaliteta.

Antioksidansi su izuzetno korisni za organizam, jer sprečavaju lančane reakcije koje oštećuju ćelije prilikom oksidativnih promena.

Vrste antioksidativnih materija pronađenih u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E koji je poznat po tome što štiti telo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti.

Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima kao i dijetetskim vlaknima.

Kako prenosi Bi-bi-si (BBC), rezultati nekih prethodnih istraživanja pokazali su da redovno konzumiranje manjih količina oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

RTS